Hoe wij omgaan met...

Australian Labradoodles houden van persoonlijke aandacht. Zelf hebben we daarom ook maar twee teefjes in huis. Hierdoor hoeven ze onze liefde niet met veel andere ALD te delen. Een aantal malen per jaar hebben we een nestje. De andere honden die wij in onze foklijnen hebben wonen in liefdevolle gastgezinnen. Daar krijgen ze alle aandacht en wordt er ook veel zorg aan de training gegeven. We streven ernaar dat de teefjes in een gastgezin ook bij het gastgezin hun pups werpen, verzorgen en opvoeden. Zodat ze in deze bijzondere situatie in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven. Natuurlijk met alle begeleiding van ons als ervaren fokker. Dit beleid heeft een bijkomend voordeel. Zeker als het gaat om een teefje. Het is een belasting voor een gastgezin dat de hond, die vaak een hele prominente plaats in het gezin inneemt  9 tot 10 weken naar de fokker terug gaat om daar haar nest te krijgen. Al wordt je als gastgezin er nog zoveel bij betrokken, je mist je maatje enorm. Dat beseffen wij heel goed. Het scheelt enorm dat een hond in het gezin kan blijven. Als gastgezin moet je het natuurlijk ook wel heel leuk vinden om een nest thuis te hebben.   

Kan het gastgezin dit niet faciliteren, om welke reden ook, dan zorgen we ervoor dat er bij ons optimale omstandigheden worden gecreëerd zodat de moederhond zich bij ons thuis veilig en vertrouwd voelt. Het belang van de hond staat altijd voorop. Maar we hebben sterke voorkeur om moeder en pups bij het gastgezin te laten dus de gastgezinnen die dat kunnen en willen faciliteren gaan voor.  

Om zo breed mogelijk te fokken willen we foklijnen divers houden. Theoretisch zou het beste zijn als alle pupjes die goedgekeurd worden op gezondheid voor nakomelingen zouden zorgen. Dus alle pups uit ieder nest. Dan krijg je snel een bredere genenpool. Maar dat is natuurlijk niet haalbaar. Toch streven ernaar een beetje in de buurt te komen van dit ideale fokbeleid.  Dat betekent in de  praktijk dat een fokteefje in principe  slechts 2 maal voor nakomelingen gaat zorgen. Voor reutjes geld dat we het aantal nakomelingen binnen de perken houden dus een reu wordt niet zomaar ongelimiteerd voor dekkingen ingezet en na maximaal vier jaar uit de fok gehaald.  Onze gastgezinnen werken op deze manier heel graag mee om ons fokprogramma  goed te uitvoeren Nadat een teefje haar nestjes heeft gehad, of nadat een reu uit de fok wordt genomen, is de hond volledig eigendom van het gastgezin. Wij denken hiermee recht te doen aan een ieder en we fokken hierdoor op zorgvuldige wijze. 

Mocht u in aanmerking willen komen als gastgezin neem dan gerust contact op. Graag hebben we wel dat de gastgezinnen een beetje in de buurt  van Zetten wonen zodat onze reistijd met begeleiding van het nest beperkt blijft. Daarnaast moet een gastgezin zich realiseren dat het groot brengen van een nest veel tijd vraagt en dat er tijdens een nest altijd iemand thuis moet kunnen zijn.